About Jan Nagel

Johann Georg (Jan) Nagel is a former Dutch politician. He started his career as producer of radio and television but also built a long experience as a politician. He was member of the Dutch Parliament (Tweede Kamer) and Senate (Eerste Kamer),  local councillor and Alderman. He was active within 2 political parties  untill 2011. He then started – together with Maurice Koopman and Alexander Munninghoff – 50PLUS.  For his long contribution in the interest of people in the second part of their live 50PLUS decided proudly to honour Jan Nagel by giving his name to the Foundation.


Johann Georg (Jan) Nagel lang als programmamaker bij radio en televisie. Van 1977 tot 1983 was hij lid van de Eerste Kamer voor de Partij van de Arbeid. Hij maakte ook deel uit van het bestuur van die partij. In 1993 richtte hij – inmiddels vertrokken bij de PvdA – een lokale partij op in zijn woonplaats Hilversum. Hij werd daar raadslid en wethouder.

Vanaf 2001 was Jan Nagel weer actief in de landelijke politiek, onder andere als initiatiefnemer voor enkele nieuwe partijen. In 2011 was dat 50PLUS. Voor die partij keerde hij in dat jaar terug in de Eerste Kamer. In 2013 werd hij gekozen als interim-partijvoorzitter. Na vijf maanden droeg hij zijn voorzitterschap over, maar in juni 2016 kozen de leden hem opnieuw tot voorzitter, ditmaal voor een periode van een jaar.

Jan Nagel besloot dat hij na de verkiezingen in mei 2019 niet meer zou terug keren in de Eerste Kamer.